Ο Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος

Αρχιμ. Συμεών Αυγουστάκη, Ιερ. Προϊσταμένου Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Ιλίου, Ι.Μ. Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Υποψ. Διδάκτορος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.


Ο Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος

Ο Άγιος Ιούδας υπήρξε ένας εκ των δώδεκα Αποστόλων, ήταν αυτάδελφος του Χριστού ως υιός του Μνήστορος Ιωσήφ και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τον Ιούδα τον Ισκαριώτη. Τον συναντάμε στο Ευαγγέλιο του Λουκά (ΣΤ, 16), όπως και στο βιβλίο των Πράξεων (Α, 13) να ονομάζεται Ιούδας Ιακώβου, δηλαδή αδελφός Ιακώβου του Αδελφοθέου, ενώ στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου (Ι, 3) ονομάζεται Θαδδαίος και Λεββαίος.

Είναι αυτός που έγραψε μία από τις επτά Καθολικές Επιστολές της Καινής Διαθήκης. Ονομάζεται “Καθολική” για το λόγο ότι απευθύνεται σε ολόκληρη την Εκκλησία και όχι κάπου συγκεκριμένα. Το μέγεθος της Επιστολής αυτής είναι μικρό και στο περιεχόμενο μιλάει για μία ομάδα αιρετικών που έχουν εισχωρήσει στην Εκκλησία και που αμφισβητούν το πρόσωπο του Χριστού.

Προτού κληθεί από το Χριστό για να ενταχθεί στο χορό των δώδεκα μαθητών Του, είχε προσέλθει στις όχθες του ποταμού Ιορδάνη, προκειμένου να βαπτιστεί από τον Ιωάννη το Βαπτιστή. Δείγμα που φανερώνει την αγωνία του να μάθει για το Μεσσία.

Σύμφωνα με την παράδοση, κατά την Πεντηκοστή ο Απόστολος Ιούδας ο Θαδδαίος έλαβε το Άγιο Πνεύμα, ώστε να κηρύξει το Ευαγγέλιο του Χριστού αρχικά στη Μεσοποταμία και στη συνέχεια στην Παρθία, στην Αρμενία και τέλος στη Συρία, ενώ έφθασε το κήρυγμά του έως τη Βηρυτό και τις πόλεις της Φοινίκης.

Ο Απόστολος Ιούδας υπήρξε θαυματουργός κατά την επίγειο ζωή του. Χαρακτηριστικό παραμένει το θαύμα της θεραπείας του ηγεμόνα της Συρίας Αύγαρου, ο οποίος ασθένησε από τη νόσο της λέπρας και ο Απόστολός μας τον θεράπευσε. Ο ηγεμόνας αναγνωρίζοντας την πίστη που δίδασκε ο Απόστολος Ιούδας στο Σταυρωθέντα και Αναστάντα Χριστό, δίδαξε και αυτός με τη σειρά του το πλήθος του λαού της Συρίας, πολλοί εκ του οποίου καθημερινά βαπτίζονταν κατά συρροή στο όνομα της Αγίας Τριάδος.

Το θείο έργο του ο Απόστολός μας το περάτωσε στην πόλη Αραρά με το μαρτυρικό θάνατό του. Εκεί κρεμάσθηκε από τους απίστους και με δεκαεννέα βέλη παρέδωσε την ψυχή του στα χέρια του Θεού. Η μνήμη του τιμάται στις 19 Ιουνίου εκάστου έτους.

Τα τελευταία χρόνια έχει εισέλθει στη ζωή των Χριστιανών η λεγόμενη “Προσευχή στον Άγιο Ιούδα το Θαδδαίο”. Πρόκειται για ένα μικρό βιβλαράκι που προτρέπει τους πιστούς, όταν κάποιος συναντάει προβλήματα και δεν βρίσκει λύσεις, να το διαβάζει επτά φορές την ημέρα επί εννέα συνεχόμενες ημέρες και δήθεν εγγυάται την πραγματοποίηση όσων του ζητήσουμε.

Δυστυχώς ο καλός και αγνός κόσμος ζώντας τον πόνο του, προκειμένου να βρει μία αχτίδα ελπίδας για τη λύση του προβλήματός του, στρέφεται σε λύσεις που πλειστάκις δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την παράδοση της Εκκλησίας. Η λεγόμενη αυτή “προσευχή του Ιούδα” κυριολεκτικώς αντιστρατεύεται την παράδοση της Εκκλησίας. Δεν υφίσταται καμία ιστορική πηγή που να αναφέρει ή να επιτρέπει αυτήν την προσευχή. Ο Ιούδας έχει γράψει μόνον ένα βιβλίο, όπως προανεφέρθη, τη μία εκ των επτά Επιστολών της Καινής Διαθήκης. Εάν υπήρξε ποτέ στην παράδοση της Εκκλησίας η εν λόγω προσευχή, θα είχε ενταχθεί στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας. Έπειτα, στην Εκκλησία δεν επιβάλλουμε τα αιτήματά μας στο Θεό. Αιτούμεθα και δεν επιβάλλουμε και φυσικά αποδεχόμαστε το θέλημα του Θεού που πάντα εξυπηρετεί την ωφέλεια της ψυχής του ανθρώπου. Το σωστό είναι λοιπόν, ο καλοπροαίρετος λαός του Θεού να μη στρέφεται στις προσευχές αυτές, αλλά στη ζωή της Εκκλησίας βιώνοντας τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας και ιδίως τα Μυστήρια της Εξομολογήσεως και της Θείας Ευχαριστίας.

Ο έμπειρος και γηραιός Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Γερμανός χαρακτηρίζει την υπό συζήτηση προσευχή ως εξής: «Η Ορθόδοξη Προσευχή είναι αδειάλειπτος και γίνεται “Εν παντί καιρώ και τόπω”. Είναι δυνατόν λοιπόν να αποδεχώμεθα ή να μην κατακρίνωμε προσευχές που δια να εισακουσθούν “πρέπει να απαγγέλλονται επτά φορές την ημέρα επί εννέα συνεχείς ημέρας”, ως γράφει το βιβλιαράκι; Ασφαλώς ΟΧΙ. Αυτά είναι αναβίωση μαγικών υπολειμμάτων που τα χρησιμοποιούν και στις ημέρες μας οι διάφοροι μάγοι, εξορκισταί κ.λ.π. Είναι επομένως μέθοδος σατανική, που εμείς πρέπει να επισημαίνουμε και να αποφεύγουμε. Διότι “τις κοινωνία φωτί προς σκότος; Τις δε συμφώνησις Χριστώ προς Βελίαλ;”. ΟΥΔΕΜΙΑ.»

 

Απολυτίκιο

Χριστού σε συγγενή, ω Ιούδα ειδότες, και μάρτυρα στερρόν, ιερώς ευφημούμεν, την πλάνην πατήσαντα, και την πίστιν τηρήσαντα, όθεν σήμερον, την παναγίαν σου μνήμην, εορτάζοντες, αμαρτημάτων την λύσιν, ευχαίς σου λαμβάνομεν.

Κοινοποίηση